HTML Theoretical Basic Interview Questions

HTML Theoretical Interview Questions 2021 : Candidates who belongs to HTML skill and is preparing himself/herself for interview questions then this article will help you to crack your interview. This article is all about the HTML Theoretical Basic Interview Questions 2021. Question dump is prepared by those expert or professional who are already working in this area from long time.

In the below section, we have posted all of the HTML Questions that may be asked you at the time of interview for any private company or organization. We suggest you to refer each and every question before facing your interview for HTML language.

HTML Basic Interview Questions 2021 :- Complete List

Questions related to Basic HTML are covered in this chapter of HTML Questions.

Question 1. Web pages of HTML consists of which language?

Answer: Web pages are written in HTML language.

Question 2. How many levels of Headings are possible in HTML language?

Answer: Six

Question 3. What does URL stand for in HTML?

Answer: URL stands for Universal Resource Identifier.

Question 4. Which tag is used to line one document to another in HTML language?

Answer: Tag A ( Anchor ) tag is used for this purpose.

Question 5. Which symbol identifies the HREF attribute as the name of a NAME anchor rather than an address of filename?

Answer: Symbol # is used for this purpose.

Question 6. Which tag in HTML is used to give visual division between sections of the page, and causes the browser to draw an embossed line?

Answer: Tag <hr> is used for this purpose.

Question 7. Which basic tag is used to create glossaries or list of terms and definitions use?

Answer: <DL> List is used to create it.

Question 8. Which attribute of <Font> tag defines the color of the text?

Answer: Color attribute.

Question 9. Attribute’s name, followed by the equal sign (=), followed by the attribute’s value enclosed in?

Answer: double (“”) or single (”)

Question 10. What is the way to use comments in HTML Language?

Answer: <!– comment–> is used for this purpose.

Question 11. Which tag is used for Paragraph in HTML?

Answer: <P> tag is used for creating paragraph.

Question 12. Which tag is used to change the default alignment and thereby change the horizontal position of an object on a line or group of lines?

Answer: <center></center> is used for it.

Question 13. To boldface a letter, word, or group of words, enclose the desired text between start and end bold tags?

Answer: <B></B> is used for it.

Question 14. Which tag highlight text by italicizing the enclosed words?

Answer: <i></i> is used for it.

Question 15. Which tag sets the enclosed text in a monospace font such as Courier to set off the text?

Answer: <center></center> is used for it.

Question 16. Which tag surround the enclosed text with quotation marks?

Answer: <q></q> is used for it.

Question 17. Which tag display the text slightly lower than the surrounding text?

Answer: <sub></sub> tag.

Question 18. Which tag display the text slightly higher than the surrounding text?

Answer: <sup></sup> tag.

Question 19. Which tag highlight text by underlining the enclosed words?

Answer: <u></u>

Question 20. Which tag is used to place ruled lines horizontally (that is, left to right) across the browser’s application window?

Answer: <hr> tag is used specifically for it.

Question 21. Which attribute instructs the Web browser to display the horizontal line without shading the line?

Answer: ‘noshade’ attribute is used for it.

Question 22. Which all attributes can be used in <hr> tag of HTML?

Answer: noshade, width, align attributes can be used.

Question 23. Which tag is used to Control Left and Right Text Margins?

Answer: <blockquote> tag is used for it.

Question 24. What is tag for preformatted text like program code?

Answer: <pre></pre>.

Question 25. HTML is referred as a static HTML and static in nature?

Answer: True

Question 26. is HTML language designed to display data and to focus on how data looks?

Answer: Yes, it is designed like that.

Question 27. Web authors use which tag to supply contact information for document?

Answer: Address tag is used for it.

Question 28. What does SGML stands for in HTML?

Answer: SGML stands for Standard Generalized Markup Language.

Question 29. What does OLE stands for in HTML?

Answer: OLE stands for Object Linking and Embedding.

Question 30. Which Organization decide web standards ?

Answer: World Wide Web Consortium (W3C) defines web standards to be used globally.



Leave a Comment